CHP HUKUK ÇALIŞTAYI YAPILDI
30.06.2016
AKP Hükümeti’nin başkanlık sistemi önerisine karşı güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan CHP’de, 30 Haziran 2016 da, Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve BYKP Başkanı Prof. Dr. Onur Bilge Kula’nın işbirliğiyle düzenleneni ‘Çoğulcu Demokrasi ve Parlamenter Sistem’ konulu hukuk çalıştayı yapıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve bazı MYK üyelerinin de katıldığı çalıştayda, anayasa konusunda çalışmalar yapan profesörler, güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine sunumlar gerçekleştirdi. Bu sunumlar BYKP tarafından daha sonra rapor haline getirilmiştir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yönetiminde yapılan çalıştay, Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu ve Prof. Dr. Caner Yenidünya gibi hukuk bilimcilerin katkılarıyla gerçekleştirilmiştir.

Çalıştayda,
Türkiye’nin Anayasa Sorunu ve İzlenmesi Gereken Yol ve Yöntemler
Türkiye’nin Parlamenter Sistem Deneyimi,
Mevcut Sistemin Olumlu ve Olumsuz Yönleri
Güçlü ve Etkin Bir Parlamenter Sistemin ilkeleri
Çoğulcu Demokrasinin Kurumları gibi konular ele alınmıştır.

Çalıştaydan çıkacak sonuç, bundan sonra yapılacak çalışmalara da ışık tutarak, CHP’nin güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda bir yol haritasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Çalıştaydan çıkacak sonuç, CHP’nin anayasa taslağının hazırlanması sürecinde de referans kaynak olarak değerlendirilecektir.