ENSAR VE MUHACİR SÖYLEMİ SURİYELİ SIĞINMACIYA DERMAN OLMUYOR
12.04.2019

CHP BİLİM PLATFORMU’NDAN “ENSAR VE MUHACİR SÖYLEMİ SURİYELİ SIĞINMACIYA DERMAN OLMUYOR” BAŞLIKLI POLİTİKA NOTU

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel’in başkanlığındaki CHP Bilim Platformu tarafından Türkiye’nin gündeminde önemli yer tutan Suriyeli göçmenlerle ilgili “Ensar ve Muhacir Söylemi Suriyeli Sığınmacıya Derman Olmuyor” başlıklı bir politika notu hazırlandı.

Orta Doğu’daki her 3 Suriyeli sığınmacıdan 2’sine Türkiye ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

AKP, 2013 yılından 2018 yılının sonuna kadar Suriyeli komşularımız için 35 milyar dolar (yaklaşık 190 milyar TL) harcadığını ileri sürmektedir. Bu büyüklükte bir kaynağın harcanması ile ülkemize sığınan Suriyeli komşularımızın sorunlarını çözmek mümkün idi ancak çözülmedi.

Aksine kayıt dışılık ve düşük ücretli istihdam artmıştır.

2019 tarihi itibarıyla Suriyeliler için harcanan kaynak, 35 milyar dolara, yani yaklaşık 190 milyar

TL’ye ulaşmıştır. Bu rakam, her Suriyeli için kişi başı yıllık 2 bin 500 dolardır. Yani 5 kişilik Suriyeli bir aile için Türkiye, yıllık 65 bin TL civarındadır.

Yaklaşık her 3 Suriyeliden 1’i harabelerde yaşamaktadır. 5’te 3’ünün ise yaşadığı yerlerde ev eşyaları (buzdolabı, çamaşır makinesi, halı vb.) yetersizdir. Evlerin yaklaşık %7’sinde hiç ısıtıcı bulunmamaktadır.

Gıda bulmakta sıkıntı yaşayan her 3 Suriyeliden 1’i o günü hiç yemek yemeden geçirmek zorunda kalmaktadır. Günde 2 ya da 1 öğün yemek yiyebilen çocuk oranı ise; 4’te 1 düzeyindedir.

Suriyeli kadınların yarısına yakını, sağlık hizmetlerinden hiç faydalanmadığını söylemektedir. Kamp dışındaki Suriyelilerin 5’te 2’si ilaca erişmekte güçlük çektiğini dile getirmektedir. Türkiye’de zorunlu eğitim çağında 1 milyondan fazla Suriyeli çocuk bulunmaktadır. Ancak okullarda yaklaşık 645 bin Suriyeli çocuk eğitim görmektedir. Suriyeli çocuklar arasında okullaşma oranı % 63 gibi çok düşük bir düzeyde kalmıştır. Bir başka deyişle her 3 çocuktan 1’i eğitim sisteminin dışında kalmaktadır.

Okullaşma oranı ilkokulda %97 iken ortaokulda %58, lisede ise %26 olduğu görülmektedir. Yani Suriyeli çocukların yarısı 5. sınıftan itibaren, 4’te 3’ü ise lise çağında okul dışında kalmaktadır.

İstanbul’da tekstil sektöründe çalışan vatandaşlarımız arasında sigortasız çalışma oranı erkeklerde % 46, kadınlarda ise yaklaşık % 63’tür. Bu oran Suriyelilerde % 100’e yakındır. Yapılan araştırmalara göre son 5 yılda göçmenlerin hayatını kaybettiği tespit edilebilen iş cinayetlerinde yaklaşık 5 kat artış yaşanmıştır.

2017 yılında İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne doğum için gelen 115 çocuktan 39’unun Suriyeli olduğu tespit edilmiştir.

SURİYE’DEKİ İNSANLIK DRAMININ SORUMLUSU, AKP’NİN MACERACI DIŞ POLİTİKASIDIR.

KÖTÜ VE YETERSİZ BESLENME YAYGIN

GÖÇMENLERİN SAĞLIĞI RİSK ALTINDA

GÖÇMEN EĞİTİMİ KISA VE KESİNTİLİ

SURİYELİ GÖÇMENLER KÖTÜ KOŞULLARDA VE KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILIYOR

KAYBEDİLEN HAYATLAR: SURİYELİ ÇOCUKLAR, KADINLAR, ENGELLİLER

ÇOCUK YAŞTA EVLENDİRİLEN SURİYELİ KIZ ÇOCUKLARI

SUİSTİMAL EDİLEN GÖÇMEN KADINLAR

SAVAŞIN ÇİFTE KURBANLARI: SURİYELİ ENGELLİLER

CHP Arge - Bilim, Yönetim Kültür Platformu tarafından hazırlanan “Ensar ve Muhacir Söylemi Suriyeli Sığınmacıya Derman Olmuyor” başlıklı politika notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.