HAKÇA BİR ASGARİ ÜCRET İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN ZORUNLULUKTUR
13.02.2019

CHP BİLİM PLATFORMU’NDAN, HAKÇA BİR ASGARİ ÜCRET İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN ZORUNLULUKTUR BAŞLIKLI POLİTİKA NOTU

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel’in başkanlığındaki CHP Arge - Bilim, Yönetim Kültür Platformu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu yönetimindeki Sosyal Politikalar Genel Başkan Yardımcılığı tarafından "Hakça Bir Asgari Ücret İnsanca Bir Yaşam İçin Zorunluluktur" başlıklı politika notu hazırlandı. AKP iktidarları döneminde asgari ücret belirleme kriterleri başta olmak üzere yapılan hatalı uygulamaların tespit edildiği politika notunda 16 yıllık AKP iktidarı boyunca bir asgari ücretlinin yaşadığı toplam kaybın 85 bin TL olduğunun altı çizildi. Politika notunda, AKP iktidarının hatalı ekonomik politikaları nedeniyle Türk Lirası’nın Dolar karşısındaki değer kaybının sonucunda, asgari ücrette bir yıl önceye göre dolar bazında %9,7 oranında düşüş yaşandığı vurgulandı.

Politika notunda, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2019 asgari ücret önerisinin 2200 TL olduğu hatırlatılarak, CHP’nin asgari ücret önerisinin kabul edilmesi durumunda asgari ücretlilerin 2.160 TL daha fazla ücret almış olacağı vurgulandı. Politika notunda, CHP’li belediyelerde asgari ücretin 2200 TL olarak uygulanmakta olduğu da belirtildi.

CHP’nin konuyla ilgili tespitlerine ve somut çözüm önerilerine yer verilen politika notu, başta Milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri olmak üzere tüm CHP Örgütüne basılı ve dijital dağıtılarak parti söylemi olarak kullanılması sağlanacak. Beyin Göçü, Madde Bağımlılığı, Sağlıkta İthalat konularında Politika Notlarını kamuoyuyla paylaşan CHP Bilim Platformu, özellikle 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere kadar ülkenin temel sorunlarıyla ilgili politika notları hazırlamaya devam edecek.

Hazırlanan Politika notundan bazı veriler şöyle:

ASGARİ ÜCRETTE DOLAR BAZINDA KAYIP

Asgari ücret önceki yıla göre dolar bazında %9,7 daha düşük.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN ÇALIŞANLARA ORANI

Asgari ücret ve altında maaş alan 8,5 milyon (%45) yurttaşımız var.

ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ

Asgari ücret üzerindeki vergi yükü net ücretin yarısına yaklaşıyor.

CHP’NİN 2019 ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ 2200 TL

2019 Ocak-Haziran dönemi için CHP’nin asgari ücret önerisi 2200 TL + AGİ

AKP İKTİDARINDA HANEHALKI BORCUNUN ULAŞTIĞI BOYUT

AKP iktidarında hanehalkı borcu 6,7 milyar TL’de 540 milyar TL’nin üzerine çıktı.

BİR ASGARİ ÜCRETLİNİN AKP İKTİDARINDA YAŞADIĞI TOPLAM KAYIP

Asgari ücretin geçim maliyetinden az olması sebebiyle bir asgari ücretlinin 16 yılda kaybı 85 bin TL

CHP’NİN ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ İLE 2019 ASGARİ ÜCRETİ YILLIK FARKI

CHP’nin önerisi kabul edilmiş olsaydı 2019’da asgari ücretliler 2.160 TL daha fazla ücret alacaktı

CHP BELEDİYELERİNDE UYGULANAN ASGARİ ÜCRET

CHP belediyelerinde 2019 yılı için uygulanmakta olan net asgari ücret 2.200 TL

CHP NE YAPACAK?

1. ASGARİ ÜCRET EN AZ GEÇİM ÜCRETİ SEVİYESİNE ÇIKARILACAK

2. ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF OLACAK

3. ÇALIŞANLARI HAYAT PAHALILIĞI KARŞISINDA EZDİRMEYECEĞİZ

4. ASGARİ ÜCRETLİLERE REFAHTAN PAY VERİLECEK

5. ASGARİ ÜCRETLİLER DE SOSYAL DESTEKLERDEN YARARLANABİLECEK

CHP Arge - Bilim, Yönetim Kültür Platformu tarafından hazırlanan "Hakça Bir Asgari Ücret İnsanca Bir Yaşam İçin Zorunluluktur" başlıklı politika notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.